Our
history

 

Din anul 2003,  membrii asociației „Art&Heritage” participă la explorarea patrimoniului cultural din Romania, începând activitățile cu un proiect de promovare a dialogului intercultural, în Medgidia – Constanta – Jurilovca (Delta Dunarii)(2003-2006).Proiectul din Medgidia, „Unitate prin Diversitate” a vizat comunitatea turco-tătară din Romania în contextul vieții și activității artistice și culturale din Dobrogea.

Mai târziu, activitățile asociației au migrat spre zona Hurezi – Cozia – Călimănești, unde s-au implementat proiecte în perioada 2006-2008.

În anul 2009 începe prima campanie de promovare a patrimoniului Bisericilor Fortificate din Transilvania, campanie realizată în parteneriat cu asociația „Mioritics”. Proiectul s-a bucurat de succes, lucrările artiștilor fiind expuse în anul 2009 la Târgul Mondial de Patrimoniu, Carrousel de Louvre, Paris.

Tot în 2009 are loc și primul proiect în Bucovina. A fost un demers de sprijin în vederea acordării titulaturii de obiectiv al Patrimoniului Mondial UNESCO pentru Mânăstirea Sucevița. Începând cu 2009 până în prezent,  Asociația „Art&Heritage” desfășoară activități de promovare a traseelor culturale din Bucovina, organizând diverse evenimente publice cum ar fi ateliere de creativitate în muzee și conferințe dedicate tematicii convențiilor UNESCO ratificate de statul Roman.

Scopul proiectelor este de a populariza obiectivele patrimoniului cultural din România, de a le face vizibile pe plan național și internațional. Însă popularizarea obiectivelor patrimoniului cultural nu ar avea nici un sens atâta timp cât comunitățile din preajma siturilor culturale nu pun preț pe conservarea și protejarea acestora. Aceasta este rațiunea pentru care Asociația „Art&Heritage” este implicată în educarea generațiile tinere și cultivarea responsabilității civice a acestora fată de patrimoniul cultural ce îl dețin.

Începând cu anul 2016 membri asociației „Art & Heritage” vor instala un atelier pentru pictură în curtea Bisericii Monument UNESCO de la Pătrăuți.

patrauti 2

 

DE CE LA PĂTRĂUȚI?

Pentru că, la Pătrăuți, în secolul al XV-lea s-a pus temelia școlii moldovenești de pictură în frescă. Maestru Gheorghe din Tricala a dăruit atunci, ucenicilor moldoveni, cele mai elevate cunoștințe ale școlii artistice bizantine, așa cum demonstrează pictura păstrată în biserica Monument UNESCO.

Pentru că, la Pătrăuți, în anul 1487, au fost aduse în Moldova cunoștințe străvechi ale artei arhitectonice. Dimensiunea calității acestor cunoștințe este certificată de prezența „proporției de aur” în planul bisericii și în portalele sculptate din piatră. Descrisă de Vasile Drăguț ca „admirabil proporționată”, biserica de la Pătrăuți confirmă astăzi că armonia proporțiilor sale este dată de prezența unor cunoștințe ce o face colegă în Patrimoniul Mondial cu piramidele Egiptului, cu Atena lui Pericle sau cu vilele lui Andrea Palladio.

Ignorat de către mulți, datorită dimensiunilor sale modeste, edificiul de la Pătrăuți armonizează creativ cunoștințe ale geometriei antice cu elemente arhitectonice gotice și bizantine, la care adaugă soluții unice dezvoltate în Moldova medievală. Materializate în piatră și cărămidă, toate acestea ne oferă astăzi prototipul singurului stil arhitectonic dezvoltat în Carpați și confirmat ca un aport unic la cultura mondială: stilul moldovenesc de arhitectură. În urma a toate acestea, Răzvan Theodorescu recunoaște Pătrăuții ca „biserica emblemă a ortodoxiei românești”.

Featured exhibition

 Din diferite părți ale Europei, pentru Bucovina!

Mario Calcagnile, Italia
Gayatri Horvath, Croația
Nicoleta Nicorici
Galina Vieru, Republica Moldova
Rita Vul, Marea Britanie
Oana Asavei Pietraru
Nedetu Ștefan
Nicoleta Zagura
Valentina Brâncoveanu, Republica Moldova
Cristina Chetrari-Brâncoveanu
Roman Kharevsky, Cehia

Ce vrem?

Să nu credeți că suntem atât de aroganți încât să spunem că: „Noi suntem paznicii pragului!”. Nu. Noi doar exersăm respectul față de formele plastice prezente în arta Strămoșilor. Ne dorim să demonstrăm că elementele plastice cu valoare religioasă pot fi utilizate în arta modernă fără a impieta spiritul tradiției în care au trăit Înaintașii.

Lucrările ce vor rezulta în urma exercițiului nostru vor constitui expoziția „Paznicii pragului”, ce va porni într-un turneu național și internațional ce urmărește să arate iubitorilor de înțelepciune și de frumos importanța Bisericii Monument UNESCO de la Pătrăuți.

12822087_10153894975057357_701702784_n