Dragilor,
Luna aceasta s-au împlinit șase luni de când pictorul rădăuțean Traian Postolache s-a așezat în ceata Strămoșilor.
Povestea lui Traian Postolache este povestea omului care a înțeles că noi, oamenii, NU SUNTEM DIN ACEASTĂ LUME. A înțeles că sufletul ne învăluie trupul și ne poartă în HORĂ, împreună cu Îngerii și cu Strămoșii, în jurul lui Hristos Dumnezeu. Traian Postolache s-a lăsat dus în această HORĂ și astfel, a trăit cu un picior pe pământ și cu un picior în Cer.
Și asta nu e tot: Traian Postolache a înțeles că bucuria nu se împlinește decât atunci când este împărtășită oamenilor. Pentru aceasta, TRAIAN POSTOLACHE A PICTAT. Astfel, ne-a dăruit din BUCURIA CUNOAȘTERII ADEVĂRURILOR Kosmosului ordonat în jurul lui Hristos Dumnezeu.
Încifrată pe hârtie și pânză, opera lui Traian Postolache are valoare universală. Pictorul rădăuțean a adus în contemporaneitate limbajul simbolic al Moldovei medievale. Întreaga sa operă descifrează și așează în contextul culturilor antice, pictura bisericilor bucovinene.
Mulți dintre dumneavoastră știți că ÎNȚELEGEREA mesajelor încifrate în bisericile noastre m-a preocupat intens în ultimii ani. Trebuie să vă mărturisesc faptul că Traian Postolache mi-a dăruit cheile ușilor de care nu reușeam să trec.
Între Traian Postolache și Țara de sus a Moldovei există o legătură intimă care nu poate fi descrisă prin cuvinte, dar care este simțită de toți cei care îl cunosc. Ca un adevărat Păzitor al Pragului, a rămas fidel întreaga viață pământească Bucovinei și Rădăuțiului. A refuzat cu stoicism orice invitație de a picta în marile cetăți ale artei.
Cei ce au înțeles refuzurile sale, de a părăsi Bucovina, au afirmat în repetate rânduri că „Traian Postolache a descoperit axa pe care se învârte lumea, LA RĂDĂUȚI”.
Între artiști, Traian Postolache este APRECIAT și INVIDIAT pentru soluțiile sale compoziționale și intelectuale, pentru monumentalitatea lucrărilor sale și pentru „FIORUL” ce îl transmit personalitatea și opera sa. Lucrările sale au călătorit pe mai multe continente și întotdeauna au încântat CRITICII. Răzvan Theodorescu, Dan Hăulică și Valentin Ciucă sunt criticii de artă pe care am avut ocazia de a-i asculta vorbind la superlativ despre opera pictorului din Rădăuți.
Bucuria pe care i-a adus-o evenimentul CUNOAȘTERII LUCRURILOR nu l-a distanțat de comunitatea în care a trăit. A iubit Rădăuțiul și a onorat toate misiunile pe care orașul i le-a încredințat. Fie că a lucrat în industrie, în bibliotecă sau în muzeu, a dăruit mai departe, din harul pe care l-a primit de la BUNUL Dumnezeu.
A mulțumit public lui Dumnezeu pentru faptul că s-a născut român și creștin.
A socotit și a demonstrat că acest destin poate fi punct de pornire spre înțelegerea adevărului dumnezeiesc.
Din rațiuni intime, care țin de exercițiul spiritual creștin pe care l-a practicat, Traian Postolache a frânat, în timpul vieții pământești, multiplicarea tipografică a operei sale plastice. Acum, când pictorul a trecut biruitor în ceata Strămoșilor, mesajul revelat în lucrările sale trebuie cunoscut.
În TABLOURILE lui Traian Postolache se află răspunsuri la problemele spirituale ale lumii moderne.
ÎȚI MULȚUMIM, TRAIAN POSTOLACHE !