Ne propunem, ca pe această platformă să valorificăm colecția de ouă încondeiate a Muzeului „Casa preotului bucovinean”. Suntem convinși că zestrea ouălor încondeiate în Bucovina ne ține aproape de Strămoși. Colecția a fost alcătuită în așa fel încât motivele simbolice să se explice unele pe altele, și sperăm ca această intenție a noastră să rodească spre îmbogățirea „înțelegerii” celor ce o vor vizualiza.

În vechime, exista o preocupare a oamenilor  pentru a-și popula universul personal cu imagini simbolice. Astfel, omul tradițional participa activ la ordinea universului și se înfrupta din energiile pozitive ale acestuia.

Atunci când vorbim despre Maramureș, imaginile simbolice ale ordinii universale au fost încifrate în lemn. Dacă este să căutăm în Bucovina mărturiile conexiunii dintre oameni și cosmos, le vom descoperi negreșit în ouăle încondeiate. Păstrători ai unei tradiții universale legată de simbolul izvorului de viață, bucovinenii și-au încondeiat programatic ouăle de Paște. Binecuvântarea ce se dăruiește din Învierea lui Hristos este astfel mărturisită cu ajutorul simbolurilor metafizice și este chemată în fiecare ungher al vieții omenești. Colecția de ouă încondeiate aflată în depozitele Muzeului Preotului Bucovinean, din Pătrăuți, a fost alcătuită astfel încât motivele de pe ouă să fie ușor de citit și înțeles. Ouăle sunt grupate în funcție de simbolurile ce le poartă: metafizice, cosmice, agrare, pastorale și vânătorești.

Socotim că publicarea online a fotografiilor făcute de Petru Palamar este un eveniment didactic și invităm pe toți cei interesați să se bucure de el! De asemenea, suntem convinși de faptul că imaginile pot fi un prilej de inspirație pentru artiștii plastici, iar pentru iubitorii simbolului, argumente utile în cercetarea spiritualității tradiționale.